|
[FIFASITE] Serwis na krawędzi... |
| Autor |
Wiadomość |
Lucasp

|
Wysłany: 24-01-2010, 13:14 [FIFASITE] Serwis na krawędzi...
|
|
|
W związku z malejącym zainteresowaniem grą FIFA na komputery PC a co za tym idzie zmniejszającą się ilością nie tylko odbiorców treści ale także osób interesujących się tworzeniem dodatków do gier z serii FIFA jako redaktor naczelny serwisu FIFASite.pl rozważam całkowite zamknięcie strony około 15 marca 2010 roku.
Powód wydaje się prozaiczny... jednakże wynika z niego ograniczone pole manewru w kwestii realizacji naszego flagowego dodatku FIFASite Polish Patch 10. Skoro serwis powstał z myślą tworzenia go i od zawsze nastawiony był na jego realizację, w obecnej sytuacji nie może być innej reakcji jak ta wyżej wymieniona. Nie wykluczam obecnie utrzymania serwisu w charakterze czysto informacyjnym. Wtedy serwis byłby skupiony tylko i wyłącznie na nowinkach ze sceny a redakcja uległaby z racji braku zapotrzebowania na własne pliki znacznej redukcji. Ostateczna decyzja co do dalszych losów i kształtu samej strony zapadnie w ciągu najbliższych tygodni. Zapewne część z Was zastanawia się dlaczego to piszę...
Myślę, że odrobina szczerości należy się osobom, którzy od pewnego czasu nas odwiedzają i spodziewają się kolejnego sukcesu w postaci FSPP 10. Patrząc na obecny stan kadrowy i możliwości czasowe/chęci naszego zespołu jest to niestety sprawa bardzo wątpliwa. Cuda się zdarzają. Jak na ten moment projekt jest poważnie zagrożony, podobnie jak cały serwis. Ewentualne pytania i sugestie co do zaistniałej sytuacji oczywiście mile widziane w tym temacie. Jednocześnie pragnę podziękować wszystkim tym, którzy byli wsparciem dla FIFASite.pl przez trzy lata istnienia serwisu. Liczę się również z tym, że wielu mniej przychylnych naszej stronie ta informacja ucieszy. Cóż, takie jest życie.
Wszystko wyjaśni się w pierwszej połowie marca. Pozdrawiam. |
|
|
 |
arcisas

|
Wysłany: 24-01-2010, 17:11
|
|
|
| Osobiście uważam, że cała wasza ekipa powinna zostać nie tyle "zwolniona", co powinna poczekać na "lepsze czasy". Liczę na to, jak pewnie wiele innych osób, że FIFA 11 na PC będzie już w wersji next-gen i duża część z jej mniej lub bardziej odwiecznych graczy wróci do swojej ulubionej serii, którą opuściła na rzecz, w tym momencie dużo bardziej atrakcyjnego na naszą platformę (i tylko nią, bo na PS3 czy X360 jest inaczej) PESa. Nie ukrywajmy, że możliwość tworzenia dodatków do FIFA i ich kompilowania (czym od kilku lat się zajmowałem) straciła sens. Ale nie ukrywajmy też, że możliwości edytorskie PES-a są znacznie mniejsze. Nie ma choćby tak genialnego dzieła jak Creation Master, a jedynie jego znacznie bardziej ubogie odpowiedniki). Jedyne, co musi się stać jest po prostu lepsza FIFA na PC, a jestem pewien, że taka wkrótce powstanie. Nie będę miał wtedy wątpliwości, że do gry FIFA należy wrócić. Kto ze mną? |
|
|
|
|
 |
Legionista

|
Wysłany: 24-01-2010, 21:10
|
|
|
Popieram! Nie zamykajcie strony proszę naprawdę trzeba to przeczekać a moim zdaniem ciągle jest sporo osób którzy wolą wersje na PC. Dodatki tu tworzone to dzieła sztuki! Ja też liczę, że FIFA 11 będzie next-gen, nie można się poddawać. Nie jestem specem od takich wypowiedzi. Ale proszę poczekajmy jeszcze i spróbujcie chociaż wydać ostatni jubileuszowy FSPP 10 na co niewątpliwie wszyscy czekają tylko od wyjścia FIFA 10! |
_________________ Żyj Chwilą
 |
|
|
|
|
 |
Cesc93

|
Wysłany: 25-01-2010, 12:31
|
|
|
Lucasp, pamiętasz jak rozmawialiśmy w sierpniu? Mówiłeś, że zakładanie własnego serwisu to pójście na łatwiznę. Myślę, że nie miałeś racji. Ja w serwis na którym jestem adminem, wraz z innymi włożyłem bardzo dużo pracy, aby go doprowadzić do stanu w jakim jest obecnie (a do ideału mu jeszcze sporo brakuje). Niedawno mieliśmy kryzys... przetrwaliśmy go. Wy też się nie poddawajcie. Może potrzeba wam trochę przerwy od dodatków? Zamknięcie takiego dużego serwisu to bardzo poważna decyzja. Poza tym uzgadnialiście to z patchmakerami? Taka prawda, admin na takim serwisie to nie jest arcyważna osoba. FIFASite tworzą patchmakerzy, którzy pracują nad FSPP i to on jest paliwem napędowym FS. Nie zgodzę się też z Tobą, że ilość nowych patchmakerów maleje. W przeciągu grudnia i na początku stycznia pojawiło się sporo nowych, utalentowanych patchmakerów. Co do stanu kadrowego... myślę, że to FS jest samo sobie winne. Zgodzę się, że FIFA to gra po prostu badziewna. I co w związku z tym? Ano to, że my jako patchmakerzy mamy robić dodatki, aby ją ulepszyć itd.
Nie wiem czy dobrze wyraziłem to co chciałem... ale nieważne. Przemyślcie to. Ja wam życzę jak najlepiej. |
_________________ Jestem dumny z tego, że mam swój ząbkowski klub,
Chodzę na mecze i będę chodził aż po grób." |
|
|
|
|
 |
Lucasp

|
Wysłany: 25-01-2010, 16:22
|
|
|
Dalej podtrzymuję, że zakładanie nowego serwisu to pójście po najmniejszej linii oporu. Tworzysz coś czemu sam nadajesz pewien poziom i to od Ciebie zależy jak wysoki on będzie. Stąd moje stwierdzenie, że to pójście na łatwiznę. Tak naprawdę w przypadku FIFA-Polska trudno mówić o kryzysach, sukcesach... to zbyt młody serwis na takie podsumowania. Do tego tematu można wrócić za rok, dwa, wcześniej nie ma to większego sensu.
Co do uzgodnień, obecny stan i ewentualna decyzja jest w dużym stopniu efektem takiego przeciągającego się ustalania wszystkiego z ekipą patchmakerów. FSPP faktycznie powinno niby być paliwem napędowym. Problem w tym, że większości tego paliwa już jakiś czas temu zabrakło, czego efektem była m.in. późna premiera FSPP 09.
To samo jeśli chodzi o patchmakerów, których liczba rzekomo rośnie według Ciebie. Przede wszystkim należy sobie odpowiedzieć na pytanie kogo masz na myśli mówiąc patchmaker. Ja mam na myśli osoby, które ze sceną mają styczność przynajmniej rok i widać, że ciągle pasjonują się tą grą, która niestety z roku na rok obniża loty. Jeśli miałbym każdego kto wydał jedną flagę czy strój traktować jako patchmakera to wtedy mielibyśmy najbogatszą scenę na całym świecie. Niestety patrząc pod kątem ludzi od długiego czasu obcujących ze sceną gry FIFA to w porównaniu z latami 2003-2007, liczba prawdziwych pasjonatów edycji gry poważnie zmalała. W takim tempie to za rok DeV, Pepis czy Vx_29 będą mogli uchodzić za scenowe dinozaury. To nie są czasy Gwidona, piwskożulika... itp.
Gra jest jaka jest... ale niestety nawet w wielu kwestiach to sam producent znacząco utrudnił jej poprawę, nawet względem poprzedniej odsłony. Tak jak napisałem, póki co żadna ostateczna decyzja nie zapadła. Informacja ma na celu szczere poinformowanie odwiedzających o obecnym stanie naszego serwisu. Nie można robić dobrej miny do złej gry. To byłoby bezsensu. Pozdrawiam. |
|
|
 |
Szymeek

|
Wysłany: 25-01-2010, 22:56
|
|
|
Z mojego punktu widzenia całkowite zamknięcie strony to bardzo zły pomysł, ale niestety, co do paru rzeczy muszę się z Łukaszem zgodzić. Lata 2005-2007 były najlepszym okresem dla polskiej sceny. Pamiętam ten okres bardzo dobrze, ponieważ to w tym czasie zetknąłem się ze scena po raz pierwszy i zacząłem się tym wszystkim interesować. To dzięki dodatkom tworzonym przez „zapaleńców” gry z tej serii mnie przyciągnęły bardziej. Nawet spowodowały to, że sam zacząłem próbować stworzyć coś do gry dać z siebie coś, co innym przyniesie radość z grania. Niestety w obecnych czasach jest coraz mniej ludzi, którzy chcą coś zrobić dla innych tylko dlatego by uszczęśliwić w ten sposób także siebie.
Nie są to już osoby takie jak Martin, Pepis, Vx_29 czy piwskożulik. Obecna młodzież jest zupełnie inna chce by wszystko im pokazać poprowadzić ich za rękę, by do każdego elementu był tutorial wyjaśniający jak i co mają robić. Jak pokolorować flagę, jak zmienić tło czy w jakim pliku, czego szukać. Nie oszukujmy się w latach świetności sceny młodzi byli inni, dodatki były ich pasją i potrafili poświęcić na to swój wolny czas. Obecnie Oni już dorośli stali się osobami, które zaczynają myśleć o zakładaniu rodziny, o studiach i nie mogą poświęcać już tak dużych pokładów czasu dla sceny. Teraz przyszła kolej na młodzież, jeśli nie zrozumie ona, że nie należy oczekiwać, że wszystko będzie podane na talerzu to będzie coraz gorzej. Nie twierdzę żeby nie pomagać im (młodzieży), ale po prostu ta pomoc powinna zostać ograniczona do podpowiedzenia wam jakiego programu najlepiej użyć jak to w miarę logicznie zrobić wskazać błędy ale nie prowadzić za rękę.
Co do producenta to niestety nie mamy większego wpływu na to co nam daje i tu musimy niestety czekać aż w końcu dojdzie do wniosku że swoimi działaniami sam sobie, a także swojemu produktowi robi krzywdę. |
|
|
 |
Lucasp

|
Wysłany: 10-02-2010, 21:35
|
|
|
Z przykrością informujemy, że na dzisiejszym zebraniu redakcyjnym zapadła ostateczna decyzja o zaprzestaniu prac przy projekcie FIFA Site Polish Patch 2010. Bezpośrednim powodem jest brak zaangażowania ze strony kluczowych dla powstającego projektu osób oraz ogólny spadek popularności sceny gry FIFA PC. W ciągu najbliższych dwóch tygodni wyjaśnią się inne kwestie związane z dalszymi losami strony FIFASite.pl.
Oczywiście jak na ten moment nikt nie wyklucza powrotu do projektu przy okazji gry FIFA 11, w przypadku dalszego funkcjonowania strony. W imieniu całej redakcji pragnę przeprosić wszystkich tych, którzy również w tym roku liczyli na premierę naszego dodatku. Niestety czasami są rzeczy, które nie idą po naszej myśli. Może następnym razem. Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam. |
|
|
 |
Auer

|
Wysłany: 22-02-2010, 17:16
|
|
|
| Bardzo dawno tutaj nie zaglądałem ale w życiu bym się nie spodziewał, że dojdzie do tego do czego doszło. Sam nie wiem co powiedzieć, napisać. Na pewno zamknięcie strony jest złym pomysłem. Portal powinien nadal funkcjonować, chociażby jako tylko i wyłącznie portal informacyjny. Bardzo mi przykro z powodu zaprzestania prac nad FSPP 10, bo pamiętam jak kilka miesięcy temu strona FIFAsite była portalem prężnie rozwijającym się, posiadającym kilkunastu patchmakerów i zgraną ekipę administratorów i moderatorów, którzy byli w stanie bez problemu stworzyć świetny patch do gry FIFA. Uważam, że zaistniała sytuacja jest winą przede wszystkim koncernu EA Sports. Seria FIFA stanęła na roku 2005, w którym to wyszła FIFA 2006 i co rok gra jest 'odgrzewanym kotletem'. Pamiętam jak czekałem na FIFA 09, która miała być przełomowa. I była ale można powiedzieć, że tylko pod względem graficznym. Silnik gry nie zmienił się tak jak tego oczekiwali gracze. Kolejny rok i kolejna FIFA, która jest łudząco podobna do swojej poprzedniczki. Trudno więc dziwić się, że ludzie przestają grać w tą grę. A gdy spada zainteresowanie to zaczyna źle dziać się na scenie. Wielka szkoda, że jest coraz mniej ludzi mających czas i chęci do edycji tej gry, bo wielu obecnych nastolatków to właśnie na tej serii się wychowało. Szkoda, że serwis nie działa już tak jak było to kiedyś. Ja mam tylko nadzieję, że odbijecie się od dna i już niedługo FIFASite będzie znów najlepszym serwisem na scenie. Pozdrawiam i życzę powodzenia! |
|
|
 |
Lucasp

|
Wysłany: 03-07-2010, 20:35
|
|
|
Ze względu na występujące w ostatnim czasie problemy natury techniczno-organizacyjnej, informujemy, iż w miesiącu istnieje realne ryzyko zakończenia funkcjonowania serwisu FIFASite.pl. Wydawać by się mogło, że problemy z początku roku mamy już za sobą... Niestety rzeczywistość okazuje się nieco bardziej brutalna. Powodem takiej a nie innej sytuacji jest systematycznie malejąca popularność strony a co za tym idzie coraz bardziej złożona perspektywa utrzymania bieżącego serwera przez naszego sponsora. Mamy głęboką nadzieję, że ostatecznie uda się jakoś rozwiązać zaistniały problem i strona przetrwa do premiery gry FIFA 11, jednakże czujemy się w obowiązku powiadomić Was o występujących problemach.
Niestety bez Was, fanów serii FIFA... nie mamy prawa bytu. Dlatego liczymy na Wasze wsparcie. Każdy odwiedzający nas obecnie użytkownik jest w tym momencie na wagę złota. Tylko dzięki Wam możemy dalej mieć szansę tworzyć ten serwis tak jak czyniliśmy do tej pory. W obecnej chwili kluczową datą jest 20 lipca 2010 roku. O ewentualnym rozwoju tej sprawy z pewnością będziemy Was informować.
Pozdrawiam. |
|
|
 |
morpheus

|
Wysłany: 27-07-2010, 17:34
|
|
|
| Cześć, czytając posty w tym temacie jest mi wyjątkowo smutno. Serwis ten miał być inny od pozostałych, był i ciągle jest. Różnicie się przede wszystkim jakością dostarczanych informacji, wysokim poziomem merytorycznym oraz do pewnego czasu innowacyjnymi dodatkami typu FIFA Faces czy FSPP. Czytałem newsy Lucasp kiedy był on jeszcze na FP.pl można było przy nim nauczyć się tego fachu. Z walczu i Martinem współpracowaliśmy nigdy nie można było na tych panów powiedzieć nic złego. W tym roku brak większych dodatków jest uzasadniony. FIFA 10 jest kopią poprzedniczek a co za tym idzie fani przerzucili się na PES. Nie wydaliście ligi polskiej na siłę byleby ściągnęło ten dodatek ze 100 osób jak na innych stronach, nie wdajecie się w kłótnie, robicie tylko swoją pracę najlepiej jak potraficie i za to brawo i gratulacje. Nie wiem czy wrócą te czasy, ale dobrze pamiętam kiedy FIFA Polonia przeżywała kryzys, w redakcji został tylko J-23, liczba odwiedzin też nie była zniewalająca 1000 osób dziennie jak na taki serwis to bardzo mało. Ale wzięliśmy się w garść doszło wiele osób jak m.in Martin dzięki któremu powstawały dodatki ściągane przez tysiące osób. No i też w przeciągu paru miesięcy z 1000 odwiedzin zrobiło się 25 000, które raczej do tej pory jest rekordem FIFA Polonia. Panowie musicie się zmobilizować. Nie wolno się poddawać bo jeszcze tylko Wy stanowicie poziom tej sceny. |
_________________ Obecnie tworzę Moja subiektywna historia Polskiej Sceny FIFA
FIFA PES
 |
|
|
|
|
 |
|
|